Gönderen Konu: TÜRK İNKILABININ DİĞER İNKILAPLARDAN AYIRAN ÖZELLİKLER  (Okunma sayısı 24434 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3

1-Ulusal bağımsızlık ve ulusal egemenlik aynı anda gerçekleştirilmiştir.Örneğin Fransa’daki ve Rusya’daki inkılap şekillerinde yalnızca yönetim şekli değişerek ulusal egemenlik anlayışı benimsenmiştir.
2-Fransız ve Rus inkılaplarından farklı olarak;Türk inkılabının hazırlığını yapanlar ve onu aksiyon alanlarında başarıya ulaştıranlar aynı kişilerdir.Fransa’da ihtilali hazırlayanlar Monteskiyo  Jan Jak Ruso,Didero ve Volter gibi düşünürlerdir.Ancak,bu düşünürlerin hiçbiri ihtilali görememiştir.İhtilali gerçekleştirenler ise,burjuva sınıfı,köylüler ve durumlarından memnun olmayan rahipler olmuştur.
3-Türk İnkılabı’nda diğer inkılaplarda olan fikri hazırlık safhası yoktur.Çünkü olayların çok hızlı bir şekilde gelişmesi,inkılabın yapılması için bir tartışma ortamı oluşturulması için yeterli zaman bırakmamıştır.Bu nedenle tartışmak yerine bir an önce amaca ulaşmak için çalışılmıştır.
4-Yıkılmakta olan bir devletin yerine tamamen yeni ve bağımsız bir devlet kurulmuştur.
5-Siyasi inkılabın yanında kültürel alanda çağdaş batı kültürel alanda çağdaş batı kültürüne geçiş sağlanmıştır.Örneğin Fransa’da kültürel alanda farklı bir kültür ortamına dirilmesi amaçlanmamıştır.
.

Sosyal Bilgiler