Gönderen Konu: Göktürk Devleti  (Okunma sayısı 18320 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
Göktürk Devleti
« : Ağustos 04, 2008, 09:53:28 ÖS »
GÖKTURK DEVLETİ (552-630)
Orta Asya'da kurulan ikinci büyük Türk devleti, Göktürk Devleti'dir. Türk adını ilk defa bir devlet adı olarak kullanan Göktürklerdir. Kurucusu Bumin Kağan'dır. Başkentleri Ötüken'dir. Bumin Kağan Türk devlet geleneğine uygun olarak, devletin batı bölgelerinin yönetimini kardeşi İstemi Yabgu'ya verdi.
 
48-
 
-GENEL YETENEK GENEL KULTUR DERGISİ-
 

 
İstemi Yabgu, Akhun Türk Devleti'ni yönetimine alarak tarihi ipek Yolu'nu ele geçirdi. Bizansla siyasi ilişkiler kurdu. ipek Yolu'nun açılması için Sasanilere karşı Göktürk - Bizans ittifakı yapıldı.

Ekonomik bakımdan büyük önem taşıyan ipek yolu hakimiyeti, Göktürkier, Sasaniler ve Bizans arasında devamlı bir rekabet konusu olmuştur. Bizans Sasanileri sıkıştırırken Göktürkler de sınırlarını Harezm, Buhara ve Taşkent'e kadar genişlettiler. Böylece, Bizans saldırıları ile zayıflayan Sasani Devletinin, bir süre sonra Müslüman Arap orduları tarafından kolayca yıkılmaları sağlandı.
Çin'in içişlerine karışması sonucu Göktürk Devleti Doğu Göktürkler ve Batı Göktürkler olmak üzere ikiye ayrıldı. Doğu Göktürkleri 630 yılında, Batı Göktürkleri ise 659 yılında Çin egem^nliğine girerek yıkılmışlardır.
Tarihte bütün Türklerin tek bir bayrak altında toplandıkları ikinci dönem Göktürkler dönemidir.
.

Sosyal Bilgiler

Göktürk Devleti
« : Ağustos 04, 2008, 09:53:28 ÖS »