Dava zamanaşımı, bir davanın açılmasından itibaren belli bir süre içinde davanın açılması gereken sürelerdir. Dava zamanaşımı, davanın türüne ve suçun cinsine göre değişiklik gösterir. Eğer dava zamanaşımı süresi dolmuşsa, dava açılamaz veya devam edemez.
Ancak, dava zamanaşımının kesilmesi ve durması gibi durumlar olabilir. Bu durumlarda, dava zamanaşımı süresi dolmadan dava açılabilir veya devam edebilir.
Dava zamanaşımının kesilmesi, davanın açılmasından itibaren zamanaşımı süresinin dolmasına rağmen dava açılmasının mümkün olmasını sağlar. Örneğin, bir kişinin suç işlemesine ilişkin bir davanın açılması için zamanaşımı süresi 10 yıldır. Ancak, suçlu birkaç yıl sonra tespit edilebilir ve dava açılabilir. Bu durumda, dava zamanaşımı süresi kesilerek dava açılabilir.
Dava zamanaşımının durması, davanın açılmasından itibaren zamanaşımı süresinin dolmasına rağmen davanın açılması veya devam etmesine izin verir. Örneğin, bir kişinin suç işlemesine ilişkin bir davanın açılması için zamanaşımı süresi 10 yıldır. Ancak, suçlu birkaç yıl sonra tespit edilebilir ve dava açılabilir. Bu durumda, dava zamanaşımı süresi durarak dava açılabilir ve devam edebilir.
Sonuç olarak, dava zamanaşımının kesilmesi ve durması, davanın açılmasından itibaren zamanaşımı süresinin dolmasına rağmen davanın açılması veya devam etmesine izin verir. Bu durumlar, özel koşullar altında ve yasal olarak belirlenen şartları yerine getirildiği takdirde uygulanır.
- Sosyal Bilgiler sordu 8 ay önce
- Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekli