7.Sınıf Sosyal Bilgiler Osmanlı kültür sanat ve estetik anlayışı

0
0

OSMANLI KÜLTÜR VE SANATI
Osmanlı sanatında mimari eserler ön plana çıkmıştır. Osmanlı’nın yaptığı cami, medrese, han, hamam, çeşme gibi eserler Osmanlı sanatını yansıtan en güzel örneklerle bezenmişlerdir. Osmanlı dolayısıyla Türk kültür ve sanatını yansıtan bazı örnekleri yakından inceleyelim:
Çini: Toprağın pişirildikten sonra şekil verilerek vazo, tabak, sürahi vs. gibi eşyalar üretilmesine yönelik bir el sanatıdır. Osmanlı Devleti’nde mimari eserlerin iç ve dış süslemelerinde çini sanatının nadide örneklerini görebiliriz.
Ebru: Özel boyalar ve at kılından yapılan fırça yadımıyla renklerle ve şekillerle sanatçının ruhunu yansıttığı, suya resmettiği karışımdan oluşan süsleme sanatıdır.
Hat: Güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanatı yapana Hattat denilir. Mimari eserlerde ve özellikle bunların içerisinde camilerde hat sanatının nadide örneklerini görmek mümkündür.
Halıcılık: Türklere ait en önemli el sanatlarından biri halıcılıktır. Türk halıları, Avrupalı birçok ressamın tablosuna bile konu olmuştur.
Türk Kahvesi: Osmanlı’ya kahve 16. yüzyılda Yemen’den gelmiştir. Türkler farklı pişirme metodu ile Türk Kahvesi denilen kahveyi oluşturmuştur.
Zimem Defteri Uygulaması: Bu uygulamada Ramazan ayı geldiğinde zengin hayırsever kişiler esnaftaki zimem defterlerinin (veresiye defteri) bir bölümünü veya tamamını satın alırdı. Böylece borcunu ödeyemeyen kişilerin borcu hayırsever tarafından ödenmiş olurdu. Ne borcu ödeyen borcunu ödediği kişiyi tanır ne de borcu ödenen kişi borcu ödeyen kişiyi tanırdı.

Kaynak:Sosyal bilgiler  durağı

  • Yorum yapabilmek için yapmanız gerekli
0 sonuç gösteriliyor
Cevabınız
Lütfen aşağıda ki hataları düzeltin.
Aşağıda yer alan misafir bölümünden mesaj gönderbilir, zaten bir hesabınız var ise yapabilirsiniz.
İsim*
E-mail*
Web siteniz
guvenlik*
Really Simple CAPTCHA was not found.