Gönderen Konu: Osmanlı devletinde eğitim sistemi  (Okunma sayısı 9888 defa)

Çevrimdışı soscu

  • Global Moderator
  • Öğretmen
  • *****
  • İleti: 140
  • Rep +2/-0
Osmanlı devletinde eğitim sistemi
« : Mart 17, 2009, 12:28:15 ÖÖ »
                             OSMANLI'DA EĞİTİM VE ÖĞRETİM
   Osmanlı'da eğitim ve öğretim oldukça ge¬lmiştir. Görev ve sorumluluklarını bilen, insan¬lara karşı saygılı, hoşgörülü, bilgili insanlar ye¬şermek amacıyla medreseler kurulmuştur.
   Medreselerde dini bilimlerin yanında pozitif bilimler de okutulmaktaydı. Medreselerin ya¬nında cami, saray, okullar ve konaklarda da yapılmaktaydı.
   Günümüz orta ve yüksek eğitim kurumları düzeyinde olan medreselerin yakınında kütüphane imaret gibi yapılarda yer almıştır.
   İlk medrese Orhan Bey döneminde, İznik’te açılmıştır. Daha sonraki dönemlerde çeşitli bölgelerde de medreseler açılmıştır. Fatih döneminde açılan Sahn-ı Seman medresesi ile Kanuni döneminde açılan Süleymaniye Medreseleri ünlüdür.
   Osmanlı'da medreseler, vakıflara bağlanm¬ıştı. Medreselerde eğitim parasız olup, eğitim görenlerin yiyecek ve giyecekleri vakıflar aracılığıyla karşılanmaktaydı.
   Osmanlılar döneminde medreselerde yetişmiş birçok bilim adamı vardı. Matematik, fizik, coğrafya, astronomi gibi alanlarda bilimsel çalışmalar yapmaktaydılar.
   Medreseler 17.yy'dan itibaren bozulmaya başlamıştır. Rüşvet ve istismarın artması, müderrisliklere hak etmeyen bilgisiz insanların gelmesi eğitim düzeyinin düşmesine neden olmuştur.

Sosyal Bilgiler

Osmanlı devletinde eğitim sistemi
« : Mart 17, 2009, 12:28:15 ÖÖ »